olive-oil

Η Μεσσηνία διαθέτει εκπληκτικά μέρη για να περάσει κάνεις ευχάριστα τις διακοπές του. Πέρα από το γεγονός όμως αυτό, αξίζει κανείς να προμηθευτεί και να δοκιμάσει μία σειρά από ντόπια προϊόντα που φημίζονται για την ποιότητα, αλλά και τη γεύση τους. Η Μεσσηνιακή γη κατοικείται εδώ και αιώνες και διαθέτει εκλεκτά προϊόντα που είναι γνωστά στην Ελλάδα και εξάγονται σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τα προϊόντα που επιλέξαμε:

  • Είναι απολύτως φυσικά, χωρίς πρόσθετα και χημικές ουσίες,
  • έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά λόγω του κλίματος της περιοχής,
  • είναι γνωστά σε όλο τον κόσμο και εξαγώγιμα,
  • υπάρχουν μόνο στη Μεσσηνία σε αυτό το υψηλό ποιοτικό επίπεδο στο οποίο αναφερόμαστε (γι’ αυτό άλλωστε πολλά είναι Π.Ο.Π.).

Το μοναδικό ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο της Μεσσηνίας είναι φημισμένο σε όλο τον κόσμο. Είναι εξαιρετικής ποιότητας και αποτελεί Προϊόν Προστατευμένης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.), κάτι το οποίο το προστατεύει και του δίνει μεγαλύτερο ακόμη κύρος. Στη Μεσσηνία υπάρχουν εκατομμύρια ελαιόδεντρα που παράγουν περί τους 50.000 τόνους ελαιόλαδο κάθε χρόνο. Φυσικά το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο αποτελεί το κορυφαίο προϊόν σε αυτή την κατηγορία. Χρησιμοποιείται κατά κόρον στην ελληνική κουζίνα αλλά και γενικότερα στη μεσογειακή.

Οι φημισμένες ελιές Καλαμών

Το εξαιρετικά ποιοτικό λάδι της Μεσσηνίας προέρχεται φυσικά από τις ελιές που παράγονται στην περιοχή. Μια ποικιλία από αυτές, οι λεγόμενες ελιές Καλαμών, είναι γνωστές για το μαύρο χρώμα τους, καθώς και για την τραγανή σάρκα που πλημυρίζει με πλούσια γεύση το στόμα. Οι περισσότεροι θεωρούν πως αποτελεί με διαφορά την καλύτερη ποικιλία βρώσιμης ελιάς και μάλλον έχουν δίκιο. Μιλάμε για μία εξαιρετική γεύση, η οποία πραγματικά ξεχωρίζει. Οι ελιές Καλαμών εξάγονται σε όλο τον κόσμο και κατά μέσο όρο συγκομίζονται 2.500 τόνοι κάθε χρονιά στην ευρύτερη περιοχή.

Το κρασί της Μεσσηνίας

Σημαντικές εκτάσεις με αμπελώνες υπάρχουν σε ολόκληρο το νομό της Μεσσηνίας. Η παράδοση της αμπελουργίας και της οινοποιίας κράτα τα αρχαία ήδη χρόνια και συνεχίζεται έως και τις μέρες μας. Το κλίμα της περιοχής το κάνει ιδανικό για συγκεκριμένα κρασιά για τα οποία φημίζεται η περιοχή της Μεσσηνίας. Μιλάμε κυρίως για ποικιλίες όπως Φιλέρι, Ροδίτης, Ασύρτικο, Μανδηλαριά, Φωκιανό και πολλά άλλα. Τα τελευταία χρόνια έχουν μπει στην παραγωγή και αρκετές ξένες ποικιλίες, που επίσης παράγουν πολύ ποιοτικά κρασιά.

Η Μεσσηνιακή σταφίδα

Όπως αναφέραμε ήδη, στην περιοχή υπάρχει μεγάλη παράδοση στην αμπελουργία. Ένα προϊόν που παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον πέρα από το κρασί είναι και η σταφίδα της περιοχής, που παράγεται στη Μεσσηνία για περίπου τρεις χιλιάδες χρόνια. Οι σταφίδες θεωρούνται υπερτροφή στις μέρες μας για το πλήθος των θρεπτικών συστατικών που διαθέτουν και την ενέργεια που προσφέρουν. Από παλιά χρησιμοποιούνται στην περιοχή και στην υπόλοιπη Ελλάδα σε παραδοσιακές συνταγές σε φαγητά, σε γλυκά και αρτοσκευάσματα. Η ετήσια παραγωγή σταφίδας στη Μεσσηνία φτάνει κατά μέσο όρο τους 10.000 τόνους.

Ξύδι από τη Μεσσηνία

Στη Μεσσηνία μπορείτε να βρείτε εξαιρετικής ποιότητας βαλσάμικο ξύδι, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Το συγκεκριμένο προϊόν προέρχεται από την σταφίδα και έχει μία ισορροπημένη γλυκόξινη γεύση. Η περιοχή παρήγαγε ξύδι από πετιμέζι παλαιότερα, όμως σήμερα οι διαδικασίες έχουν αλλάξει και εξελιχθεί, συνεπώς η ποιότητα του ξιδιού είναι αναμφισβήτητα πολύ καλύτερη. Το Βαλσάμικο ξύδι από τη Μεσσηνία είναι τόσο διάσημο που εξάγεται και στο εξωτερικό. Πέρα από τη γεύση του, ξεχωριστό είναι παράλληλα και το χρώμα του.

Νόστιμα σύκα και τσαπέλες

Πολύ γνωστά είναι τα σύκα της Μεσσηνίας. Στην περιοχή θα τα βρείτε να αναφέρονται και ως τσαπέλες. Η παραγωγή των σύκων πραγματοποιείται στην περιοχή από την αρχαιότητα ήδη, καθώς οι πρόγονοί μας λάτρευαν το συγκεκριμένο φρούτο. Σήμερα μπορεί κανείς να τα βρει και να τα καταναλώσει φρέσκα ή αποξηραμένα. Μια μεγάλη ποσότητα της φρέσκιας παραγωγής αποξηραίνεται στον ήλιο και δημιουργεί μία σειρά από μεταποιημένα προϊόντα με την προσθήκη ξηρών καρπών, σουσαμιού και άλλων παραδοσιακών, φυσικών υλικών της περιοχής. Κάθε χρόνο παράγονται συνολικά περίπου 4.000 τόμοι σύκων, που διακινούνται στην ελληνική αγορά αλλά παράλληλα εξάγονται και στο εξωτερικό.

Εκλεκτά τυροκομικά προϊόντα

Μεγάλη παράδοση και στο χώρο της τυροκομίας διαθέτει ο νομός Μεσσηνίας. Εδώ παράγονται εκλεκτά τυριά όπως φέτα, μυζήθρα και γραβιέρα. Υπάρχουν και καθαρά τοπικά τυριά, όπως για παράδειγμα η σφέλα, το οποίο αποτελεί ένα ακόμη προϊόν της περιοχής με Προστατευμένη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.). Τα διάφορα τυριά παράγονται κυρίως από κατσικίσιο και πρόβειο γάλα και διαφέρουν στα λιπαρά και στην ποσότητα αλατιού. Σε κάθε περίπτωση είναι πεντανόστιμα και αποτελούν βασικό υλικό και για τις πίτες και τι σαλάτες που καταναλώνονται κατά κόρον στην περιοχή.

Λαχανικά και κηπευτικά

Η Μεσσηνία διαθέτει τις κατάλληλες κλιματικές συνθήκες για την παραγωγή ποιοτικών κηπευτικών και λαχανικών από συνεταιρισμούς και ιδιώτες παραγωγούς. Στα πιο φημισμένα και νόστιμα προϊόντα της περιοχής συγκαταλέγονται οι ντομάτες, τα αγγούρια, οι πιπεριές, τα φασολάκια, οι μελιτζάνες και φυσικά οι πατάτες. Η Μεσσηνιακή πατάτα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, και με τους 35.000 περίπου τόνους της παραγωγής κάθε χρόνο, φτάνει στα τραπέζια όλων των Ελλήνων, προσφέροντάς τους μία εξαιρετική επιλογή ως κυρίως πιάτο η συνοδευτικό. Φημισμένα είναι και τα φραγκόσυκα που παράγονται στη Μεσσηνία, αν και δεν υπάρχουν πολλές οργανωμένες καλλιέργειες. Θα τα βρείτε παντού τριγύρω στα χωράφια όλου του νόμου και είναι πεντανόστιμα, αν και θέλουν προσοχή στη συγκομιδή και στο καθάρισμα. Ένα από τα πιο φημισμένα φρούτα της περιοχής είναι επίσης τα καρπούζια.

Το διάσημο σύγκλινο

Ένα φημισμένο προϊόν της περιοχής αποτελεί το σύγκλινο, το οποίο είναι παστό χοιρινό από κρέατα της περιοχής. Το έδεσμα αυτό πέρνα από μία συγκεκριμένη διαδικασία, που περιλαμβάνει το κάπνισμα σε καπνό φασκομηλιάς, κυπαρισσιού ή σχοίνου. Στη συνέχεια το κρέας βράζεται σε χυμό πορτοκαλιού, στο οποίο προστίθεται πλήθος από μπαχαρικά. Πέρα από το σύγκλινο μπορεί κανείς να βρει στην περιοχή και άλλα προϊόντα κρέατος, με χαρακτηριστικά τα λουκάνικα με πορτοκάλι.